Heemkring De Drie Rozen vzw

Toponiemen


Toponiemen zijn een belangrijke overlevering en deel van ons roerend erfgoed. Hier vind je een aantal toponiemen en hun verklaring.
Moet nog verder aangevuld worden.
TermVerklaring
De Kaak

Eertijds bevond zich een schandpaal op het midden van het kruispunt van de Moerstraat, de Wijnegemsteenweg en de Kerkstraat, het toenmalig verkeer had daar geen last van.

Een kaak was een houten of stenen paal op een podest waaraan iemand als strafmaatregel werd vastgebonden en te kijk werd gesteld, vandaar het gezegde 'aan de kaak stellen'.

Deze middeleeuwse straf werd in heel Europa gebruikt als strafmaatregel in de tijd dat gevangenisstraffen nog niet gangbaar waren. De duur waarin men aan de schandpaal moest staan bedroeg meestal enkele uren. De schandpaal bleef tot ver in de 18e eeuw populair, om halverwege de negentiende eeuw in 1854 officieel als strafmaatregel te worden afgeschaft.


's-Gravenwezel

"Wesele", wat zoveel als "bos bij de beemden" moet betekenen, was de oorspronkelijke naam van deze deelgemeente. Pas in de loop van de 14e eeuw zou men meer gaan spreken van "'s-Gravenwezel", omdat twee heren, Janne en Woutere, die de titel van graaf voerden, hier resideerden en om het verder te onderscheiden van Wuustwezel. Plaatselijk spreekt men ook nu nog van "Wezel".


Tekst : RD Laatste bijwerking : RD 16/10/2017